Azewijn

Montferland

Azewijn

Azewijn is een kleinschalig kerkdorp in Montferland. Het dorp bestaat uit twee delen namelijk de dorpskern en het uitgestrekte buitengebied. 

Geschiedenis 

Voor het eerst wordt in de vroege Middeleeuwen melding gedaan van het bestaan van het dorp. Aan de rand van het dorp is een kleine burcht gebouwd van waaruit de ridders van Aswin de omgeving onveilig maakten. Bent u benieuwd naar de restanten hiervan? Bezoek dan de hoek van de Dr. Hoegenstraat en de Marssestraat.

Mechteld ten Ham 

In Azewijn ligt de Laak. De Laak is bekend vanwege de waterproef die de vermeende heks Mechteld ten Ham in 1605 moest ondergaan. Mechteld werd in het water ondergedompeld, maar bleef drijven. Normaliter zou een onschuldige direct zinken. Na de waterproef werd Mechteld in ‘s-Heerenberg op de brandstapel gezet. Bent u benieuwd naar het verhaal van Mechteld ten Ham? Lees er meer over op Ontdek Montferland.

Sint -Mattheüskerk

In de jaren 1890-1891 is de kerk gebouwd als rooms-katholieke parochiekerk. De kerk is gebouwd naar een ontwerp van Gerard te Riele. Tevens is de kerk opgezet als driebeukige pseudobasiliek. Oorspronkelijk werd de toren bekroond door een ingesnoerde naaldspits. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd. Antonius Vosman heeft een nieuw schip en priesterkoor ontworpen. De verwoeste naaldspits van de oude kerk werd vervangen door een tentdak. In 2015 werd de kerk onttrokken aan de eredienst.

Wijngoed Avitera

Wie wilt nou niet genieten van een een goed glas wijn in een prachtige omgeving? Bij Avitera wijngoed bent u aan het juiste adres voor een leuke, lekkere en leerzame wijnbeleving. 

De druif bepaald de kwaliteit van de wijn. In de modern ingerichte wijnmakerij, wijnkelder, wordt op traditionele wijze de wijn gemaakt. Bij het wijngoed kunt zich laten verrassen door de smaak van de wijnen. Tevens zijn de wijnen bekroond met bronzen, zilveren en gouden medailles.